Hundert Stunden nach Innsbruck, aneb trochu jiné putování (8. díl z 9)

4. 01. 2017 0:00:00
Díl osmý: 8 S těmi přívěsy Vás do vlaku nepustím! ... "Oba mají první nástupiště jinde. Naštěstí nám to dochází včas, rychle měníme kurz a na vlakové nástupiště jedna dorážíme minutu po odjezdu vlaku..."

8 S těmi přívěsy Vás do vlaku nepustím!

Vracíme se na nádraží. Na perón vede výtah tak veliký, že není nutno ani odpojovat vozíky. To je příjemné. Zpraží nás ale důležitý výpravčí na perónu tím, že s těmi přívěsy nás do vlaku nepustí, že tam jsou háky na kola a jinde místo není a průchod musí zůstat volný a kdesi cosi. Utřeli jsme ho tím, že na ně máme místenky a nehledě na jeho odpor jsme je začali nakládat do vagónu. Způsobně jsme zavěsili kola i přívěsy na místenkami rezervované háky a když si nás důležitý pán přišel zkontrolovat, už nás nechal na pokoji a šel si po svých.Po chvíli, co jsme se rozjeli, se objevil jiný člověk, který se ptal, co si dáme k pití. Říkám Honzovi: "Objednej mi nějaký to Hefe Weizen, já nemám sílu mu to vysvětlovat." Stevard na to: "Môžete po našom." Bylo vidět, že mu Honza chce z únavy vysvětlovat, že polsky neumíme, ale já jsem měl takovou žízeň, že jsem naštěstí slovenštinu poznal hned. Když odcházel, otočil se a konstatoval "A o hodinu dalšie?" Byla to trochu asi otázka, ale odpověď nečekal. Přesto jsme mu nadšeně řekli, že je to moc dobrý servis a že samozřejmě ano. Pak jsem mezi každým lokem usnul. Když jsem dopil, usnul jsem tvrději, ale jen na chvilku, protože mě vzbudilo, jak mi sympatický Slovák mění prázdné pivo za plné. Probuzení jako v pohádce.

Blížil se Linec a Honzovi zase narůstaly příznaky železniční fobie. Měli jsme asi deset minut na přestup a Honza maloval čerta na zeď. Bál se zpoždění, manipulace s koly a plnými vozíky a snažil se to převést i na mě. Do Lince přijíždíme včas. Kola a vozíky vyndáváme tak, že by to mohlo posloužit jako úspěšná zkouška na mechanika do boxů formule jedna. K dalším nástupištím vede bezbariérový sjezd. Budeme z těch deseti minut mít tak osm devět rezervu. Sjíždíme do podchodu a tam jsou šipky k nástupištím, ale nejnižší číslo je tři. My máme nástupiště jedna a po jedničce ani dvojce není ani vidu, ani slechu. Jdeme do nádražní haly a ani tam to není lepší. Ten tam je můj škodolibý klid. Vidíme piktogram vlaku a číslo jedna. S úlevou tam vyrážíme. Piktogram autobusu a vlaku je v Linci k nerozeznání stejný a oba mají první nástupiště jinde. Naštěstí nám to dochází včas, rychle měníme kurz a na vlakové nástupiště jedna dorážíme minutu po odjezdu vlaku.

A protože vlak má minutu a půl zpoždění, stačíme vše naložit a ještě nekonečných dvacet sekund čekáme, než se vlak konečně dá do pohybu. Mezi Lincem a Budějicemi stavíme v každém poli. Průvodčí nás informuje, že my sice lístek do Prahy máme, kola a vozíky ale nikoliv. Rakouský železničář nás poslal domů, ale ekvipáž jen do Lince. Dokupujeme lístek a místenky na kola a vozíky až domů a přestože to tak nejprve nevypadalo, těší nás, že se to daří na počkání za jízdy. Na rakousko-české hranici nás kontrolují policisté, pozdraví, odpovíme a oni na to "Kluci, mluvíte česky, tak to je v pořádku," a šli dál. V Českých Budějovicích máme mít patnáct minut pauzu. "Kdo půjde pro jídlo?" Honza jde a je vidět, že ho trochu štve, že já mezitím hlídám kola, takže nedělám nic. Slyším mohutné ccccct. Korunkový uzávěr od piva to není, spíš odpojují vagón. Jdu pro jistotu po zvuku a tam železniční pohůnek opravdu odpojuje náš vagón. "Snad nás tady neodpojíte?" "Ale jó, tenhle dál nejede, oni Vám to neřekli?" "To si děláte srandu, ne? My tu máme kola, máme na ně místenky až do Prahy!" "No to jo, ale tenhle dál nejede, má rozbitou klimatizaci. Přistaví Vám novej, úplně stejnej, už stojí na vedlejší koleji." Nečekané odpojení vagónu způsobilo, že moje nicnedělání se změnilo ve vyndávání dvou kol a dvou naložených vozíků na perón. Když se Honza vracel s bagetami a viděl vyvrhnutý obsah vagónu na perónu, nejprve ho to zarazilo, ale pak bylo vidět, že přehodnotil názor a byl zjevně spokojen, že pro jídlo šel on a já hlídal kola. Na perónu stáli ještě nějací tři Italové a cosi halekali. Druhá část vagónu na kola byla první třída, ve které zjevně cestovali. Čtvrtý se objevil ve spojce vagónu, který táhla posunovací lokomotiva na odstavnou kolej. Italové z toho měli obrovskou zábavu a ten ve spojce jim elegantně kynul. Železničáři z toho byli špatní a vypravili pro něj ještěrku. Tou ho přivezli zpět. Během chvilky jsme již rutinně naložili, naskočili a vyrazili ku Praze. Posunovací manévry způsobily desetiminutové zpoždění a reaktivovaly Honzovu železniční fobii. Průvodčí nás ujistil, že do Prahy to dotáhneme. Honza to kontroloval v průjezdních stanicích. Strojník v lokomotivě vedl vlak zvýšeným úsilím a desetiminutové manko zahladil zakrátko. Honza se uklidnil a tím, jak se od Budějovic vlak změnil v rychlík, začalo se k našemu potěšení zase roznášet pivo. V Praze na Hlavním nádraží je extrémní průtrž mračen. Honza si odskočí koupit lístky a jde ke svému vlaku, úplně v klidu, protože tady je číslování nástupišť našinci pochopitelné a má dost času. Loučíme se a vyrážím k východu. Průtrž neslábne, čekám čtvrt hodinu u dveří, než se to zmírní. Oblékám nepromoky a vyrážím domů do Dejvic. Doma je normální úterní večer, jako by se nechumelilo. Jdu po celkem pěti stech dvaceti šesti kilometrech spát.
Autor: Martin Ota | středa 4.1.2017 0:00 | karma článku: 14.82 | přečteno: 366x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 368

Jsem toho názoru, že kolo je nejen sportovní náčiní a zdroj zábavy, ale pořád je to plnohodnotný dopravní prostředek. Když mohu, jedu na kole. Třeba do práce jezdím úplně každý den. Nejsem ale cyklistický fanatik, je to pro mě jen jedna z forem přepravy. Je pro mě tak zábavná, že jsem například založil značku ATO-M, kde se snažím možnosti přepravy na kole dál rozšiřovat. Při tom všem zažívám takovou spoustu zajímavých momentů, že jsem se rozhodl podělit se o některé s Vámi. Doufám, že články zaujmou, pobaví a třeba i někomu ukážou, že vlastní silou se dá dostat daleko dál, než si většinou připouštíme…

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...